zaterdag 22 augustus 2009

Epo wat?

In Amsterdam kocht ik een eponiemen woordenboek. Daarin geeft Ewoud Sanders uitleg over woorden die teruggaan op historische personen. Nicolas Chauvin - een soort dorpsgek - gaf zijn naam aan het chauvinisme omdat zijn dweepzucht met Napoleon zo groot was, zelfs na 17 maal gewond te raken in diens leger. Casanova, die met zijn voorkomendheid en toewijding alle vrouwen voor zich innam, werd in Venetië geboren in 1725, maar hij blijkt meer te zijn geweest dan de vleesgeworden wellust. Je raadt al wat graaf Adolf August Heinrich von Zeppelin uitvond en dat Adolph Sac de saxofoon uitvond is ook geen verrassing. Verder kan je nog verhalen lezen over de sanseveria, de praline (van Maison de la Prasline) en bintje (de aardappelsoort). Vrienden zeggen me wel eens: 'Dat is een echte Lambrechtsen-mop'. Ik vermoed dat het gaat over een flauwe mop die toch een beetje grappig is. Met kerstmis geven wij elkaar in de familie wel eens een echt 'Lambrechtsenpakske'. Dat is dan bijvoorbeeld een vaas verpakt in de kartonnen doos van een printer-scanner. Je opent het groot pak en denkt: 'Oh neen, wat moet ik met een printer-scanner?' Je kijkt even vertwijfeld rond en denkt dan: 'Toch maar openmaken, je weet nooit.' En hopla daar verschijnt de vaas die je altijd al wou.
Jaja, pas maar op en onthoud: 'Lambrechtsenpakske'. Binnen enkele jaren is dit begrip algemeen verspreid en binnen een eeuw staat het in het eponiemen woordenboek. Nu nog een historisch persoon worden...

3 opmerkingen:

Bavo zei

Uw blog in boekvorm uitgeven is een start

Heidi zei

merci voor de tip, dat plan is trouwens dinsdagavond helemaal gerijpt op een Gents terras, komt er aan (bestellen mag al)

zus zei

en hoe gaat dat een "lambrechtsen-mop"
of was dat er nu één