woensdag 21 mei 2008

Te gast

Ik was gisteren te gast in een zeer mooie tuin, een lieve tuin waar alles zijn plekje heeft en waar je de aandacht en zorg voelt van kundige handen. Als boom in zo’n tuin heb je geluk, want als je ziek bent, dan komt de boomchirurg en dan word je extra in de watten gelegd.
Vanuit deze tuin heb je bovendien zicht op twee prachtige bomen met een groot bladerdak waar de zon heerlijk in kan spelen. De ene is 70 jaar, de andere 75, in mensenjaren een zeer gezegende leeftijd.
Zij hebben echter minder geluk want zij staan net over de grens bij de buren, op een ander stuk grond, opgekocht door een projectontwikkelaar. Hij wil er niet één maar vier woningen bouwen. Anders kan hij waarschijnlijk niet van een project spreken. En jammer maar helaas, die twee prachtige bomen staan in de weg voor zijn plannen.
Deze man meent dat hij mag beslissen of die gekapt worden of niet. Want ons systeem van grond kopen maakt hem eigenaar van een kluit aarde. Hij, als passant met zijn korte leven, heeft dan zeggenschap over wat er met de natuur op zijn kluit aarde gebeurt.
En er zijn een heleboel mensen die dat met een respectvol hart doen.
En er zijn een boel mensen die dat niet doen. Zij zouden een boom vol olie gieten, hem doelbewust ziek maken of hem kapot laten snoeien. Gelukkig hebben we snoei- en kapvergunningen uitgevonden, maar ook dat houdt onze man niet tegen. Vergunningen kunnen nog altijd met de lange arm verkregen worden. Of hij kan de bomen gewoon kappen en de boete betalen. Die is immers peanuts vergeleken bij de opbrengst van zijn project. Gelukkig zijn er op dit moment nog de buren die hem tegenhouden.

Zou deze man zich ook zo gedragen op bezoek bij zijn ouders? Zou hij met zijn laarzen, vol modder besmeurd over het witte tapijt in de woonkamer struinen, een kast buiten gooien omdat die in zijn weg staat en de poten van de stoelen wat kortwieken omdat hij ze te hoog vindt naar zijn smaak?

Wij bezitten de aarde niet, we zijn hier te gast.
Een zekere dankbaarheid voor dit gastvrije onthaal lijkt me niet meer dan gepast.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Is dat een foto van de tuin? Mooi in ieder geval!
Het zou heel erg jammer zijn mochten de twee bomen sneuvelen...

Heidi zei

daar zou hartzeer dan in elk geval op zijn plaats zijn... ik begrijp weer helemaal dat actievoerders soms in bomen kruipen en er even blijven wonen om te verhinderen dat de boom gekapt wordt